Η χρήση της αναισθησίας είναι απαραίτητη διότι θα βοηθήσει τον ασθενή να νιώσει άνετα κατά την διαδικασία αυτή.
Τοποθετείται ένα ελαστικό γύρω από το δόντι για να το απομονώσει έτσι ώστε να διατηρείται καθαρό και στεγνό από τις εκκρίσεις του στόματος. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ασφάλεια του ασθενή ως προς την τυχόν κατάποση εργαλείων ή απολυμαντικών που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία της ενδοδοντικής θεραπείας.
Έπειτα, το χαλασμένο δόντι καθαρίζεται με τη βοήθεια μικροσκοπίου ή μεγεθυντικών γυαλιών για μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολότερη πρόσβαση στο εσωτερικό του, για να αντιμετωπιστεί η μόλυνση του πολφού ή ακόμη και να νεκρωθεί, με ειδικά χειροκίνητα και μηχανοκίνητα εργαλεία σε συνδυασμό με απολυμαντικά υγρά.
Αφού έχει καθαριστεί με επιτυχία και έχει οριστεί το σχήμα στο σύστημα ριζικών σωληνών του δοντιού με την βοήθεια ενός θερμοπλαστικού υλικού, την γουταπέρκα, εμφράσσονται οι ριζικοί σωλήνες για την αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης.
Όταν ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, τοποθετείται το σφράγισμα και στη συνέχεια γίνεται τοποθέτηση μόνιμης θήκης.
Το ενδεχόμενο ευαισθησίας με ήπιο πόνο κατά τη διάρκεια της μάσησης του δοντιού δεν είναι απίθανο, όμως σε μία με δύο ημέρες το δόντι επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς κανένα λειτουργικό πρόβλημα.